IVF (In Vitro Fertilizasyon) ve PGS (Preimplantation Genetic Screening* – Tarama*) kombinasyonudur.
Genetik IVF, anöploidiler olarak da bilinen embriyodaki kromozom sayısındaki anormallikleri tespit eden in vitro fertilizasyon (IVF) ve Preimplantation Genetic Testin (PGT-A) kombinasyonudur. Embriyodaki kromozomal anormalliklerin belirlenmesi, düşük yapma riskini azaltır. Down, Turner ve Klinefelter sendromları gibi hastalıklar yapılan testlerle saptanabileceği için olası gebelikte bu hastalıkların olmayacağı düşünülür.
Hastaların, tüp bebek tedavileri sırasında artan sağlık endişeleri için, her iki tekniğin bir birleşimi olan Genetik IVF önerilebilir.
Embriyonun kromozomlarındaki (PGT-A) sayısal anormallikleri tespit etmeyi amaçlayan pre-implantasyon genetik testinin başlıca avantajları şunlardır:
Embriyo transferi uygulaması başına, standart IVF’den daha iyi gebelik oranları elde edilir. Transfer için seçilen embriyolar sadece görünüm açısından değil, aynı zamanda kromozom sayısı olarak ta normaldir. Böylece transfer uygulaması başına doğum oranı da artar. (Hamilelik olasılığı birçok faktöre bağlıdır: yaş, yumurtalık rezervi, tıbbi ve üreme geçmişi vb.)
İlk randevu
Herhangi bir tedavi, hastanın tıbbi kaydının ve varsa önceki tedavilerle ilgili tüm raporlarının incelendiği ilk görüşmeyle başlar. Ayrıca bu randevu, jinekolojik muayenenin yanı sıra sperm analizlerinin de değerlendirilmesini içerir. Hastalarımın bebek sahibi olma hedefine ulaşmasında kapsamlı ve kişiselleştirilmiş doğru tanının çok önemli olduğuna inanıyorum.
Yumurta sayısını artırmak için günlük hormonal enjeksiyonlar uygulanır. Bu da o ay bir yerine birden fazla yumurta üretilmesine neden olacaktır. Bu şekilde, daha fazla embriyo elde edilebilir.
Folikül gelişimi ultrasonografik olarak izlenir (3 veya 4 defa) ve takip lüzumunda kan testleri ile desteklenir. Yeterli sayıda folikül doğru boyuta ulaştığında, yumurtlamayı tetiklemek için hCG hormonu verilir ve 34 – 36 saat sonrasında yumurtalar toplanır.
Yumurta toplama
Ameliyathanede, sedasyon altında ve ultrasonografi rehberliğinde yapılan basit bir uygulamadır. Folikül sıvıları bir iğne kullanılarak transvaginal yolla aspire edilir. İşlem 15-20 dakikadan az sürer ve kısa bir süre sonra size kaç tane yumurta alındığı söylenir. Aynı gün, günlük işlerinize devam edebilirsiniz.
Mikroenjeksiyon (ICSI) ile olgun yumurtalar döllenmeye çalışılır. Spermler iyi durumda olsa da konvansiyonel IVF yapılmaz. Yumurta kabuğuna tutunup kalabilecek spermlerin genetik incelemeyi etkilemelerinden korkulur.
Embriyo kültürü
Embriyoların blastosist aşamasına geldiği ve kalitelerine göre sınıflandırılabilecekleri ana kadar (5. – 6. veya 7. güne kadar) embriyolar izlenir.
Embriyo vitrifikasyonu ve PGT-A
Bir embriyonun genetik incelemeye tabii tutulmasının ilk şartı yeterli kalitede olmasıdır. Yani ileride gebelik oluşturamayacak bir embriyoya işlem yapmak zaman ve para kaybıdır. Embriyonun kabuğunda oluşturulan küçük bir açıklıktan, birkaç hücrenin alındığı biyopsi işlemi uygulanır. Embriyolar, genetik tarama sonuçları gelene kadar vitrifiye edilir (dondurulur).
Biyopsi ile alınan hücreler genetik bölümüne teslim edilir. Genetik inceleme işlemi 23 kromozom çiftinin herhangi birinde anormallik bulmaya odaklanan, NGS (Yeni Nesil Dizileme) aracılığıyla gerçekleştirilir.
Sonuçlar ortalama 10 – 14 gün sonra raporlanır. İçerdiği kromozom sayısına göre bir embriyonun transfere uygun olup olmadığına karar verilir. Test sonucu normal olan bir embriyo, anne rahmine yerleştirilmeye aday olur.
Transferi gerçekleştirmek için hastanın rahmi önceden hazırlanmış olmalıdır. Bunun için rahim içi zarı (endometrium) seçilecek yolla hazırlanır.
Transfer gününde, embriyologlar sağlıklı olarak sınıflandırılan embriyolardan birini çözerler. Prosedür vajinal yoldan bir transfer kanülü yerleştirilerek en iyi embriyonun kadının rahmine yerleştirilmesini içerir. Ağrısızdır, anestezi gerektirmez. Transfer sonrasında kısa bir süre dinlenen hasta günlük aktivitelerine devam edebilir ve hatta seyahat edebilir.
Hamilelik testi
Kanda gebelik testini ne zaman yapmanız gerektiğini size söylenecektir (transferden 10 gün sonra). Sonuç pozitifse, 20 gün sonra ilk muayeneniz için randevu verilir.